text.skipToContent text.skipToNavigation

10 portioner


DU BEHÖVER
600 g nötfärs
600 g fläskfärs
250 g krossade tomater
100 g pancetta
3 dl rött matlagningsvin
1 dl tomatpuré
1/2 dl olivolja
1/2 dl smör
2 msk köttfond
2 msk hönsfond
4 st morötter
3 st gula lökar
2 st selleristjälkar
Salt
Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Skala och finhacka lök, selleri och morot. Skiva upp pancettan i små kuber, hantera råvaran separat från grönsakerna. 

Hetta upp ett kokkärl och häll i matfettet. Fräs pancettan och tillsätt sedan tomatpuré och grönsakshacket.

Höj temperaturen på kokkärlet innan fläsk- och nötköttet blandas ned, om temperaturen är för låg finns risken att köttet istället kokas i sin egna köttvätska. Fördela köttdelarna så att det blir jämnstekt under stekningen.

När köttet fått färg, häll i fonderna, matlagningsvinet och de krossade tomaterna.

Sänk värmen på kokkärlet och låt bolognesen puttra i minst 2 timmar utan lock. Rör om då och då. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera din bolognese med färsk pasta al dente, vällagrad parmesan och ruccola.

Tips!
Var sparsam med putsningen av köttet! I fettet sitter det mesta utav köttsmaken som, vid tillagning, smälter och tillför din rätt sälta och ett härligt smakdjup.