text.skipToContent text.skipToNavigation

10 portioner

 

DU BEHÖVER

1,2 kg aubergine

2 msk salt

1 kg potatis

2 dl riven ost till topping

 

Köttfärsås

2 gula lökar

2 vitlöks klyftor

1,2 kg nötfärs

50 g smör

1 msk oregano

2 tsk kanel

1 tsk mald kryddpeppar

0,5 dl tomatpuré

1 kg passerade tomater

5 dl vatten

Salt, svartpeppar

 

Ostsås

120 g smör

0,7 dl vetemjöl

1,2 l mjölk

5 dl lagrad ost

2 krm riven muskotnöt

Salt och peppar

 

GÖR SÅ HÄR

Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor och salta på båda sidor, lägg på hushållspapper.

Hacka lök och vitlök och fräs tillsammans med kryddor och nötfärs i smör.

Tillsätt tomatpuré, passerade tomater och vatten.

Låt puttra ca 20 min och smaka av med salt och peppar.

Smält smöret och rör ut vetemjölet i det. Vispa ner mjölken och koka upp under omrörning. Vänd ner osten och smaka av med muskot, salt och peppar.

Skär potatisen i tunna skivor (3-4 mm).

Sätt ugnen på 210 grader.

Varva köttfärs, potatis, aubergineskivor och ostsås i en ugnsfastform (eller portionsformar – dessa tar kortare tid i ugnen).

Avsluta med ett lager aubergine och ostsås samt riven ost.

Tillaga ca 40 minuter i ugnen – använd en provsticka för att känna när potatisen är helt klar.

Ta ut moussakan och låt vila några minuter innan servering.


Tips! Goda tillbehör är grönsallad och tzatziki.

 

Receptet är framtaget av våra vänner på Scan.