10 portioner
DU BEHÖVER
1,2 kg aubergine
2 msk salt
1 kg potatis
2 dl riven ost till topping
Köttfärsås
2 gula lökar
2 vitlöks klyftor
1,2 kg nötfärs
50 g smör
1 msk oregano
2 tsk kanel
1 tsk mald kryddpeppar
0,5 dl tomatpuré
1 kg passerade tomater
5 dl vatten
Salt, svartpeppar
Ostsås
120 g smör
0,7 dl vetemjöl
1,2 l mjölk
5 dl lagrad ost
2 krm riven muskotnöt
Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR
Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor och salta på båda sidor, lägg på hushållspapper.
Hacka lök och vitlök och fräs tillsammans med kryddor och nötfärs i smör.
Tillsätt tomatpuré, passerade tomater och vatten.
Låt puttra ca 20 min och smaka av med salt och peppar.
Smält smöret och rör ut vetemjölet i det. Vispa ner mjölken och koka upp under omrörning. Vänd ner osten och smaka av med muskot, salt och peppar.
Skär potatisen i tunna skivor (3-4 mm).
Sätt ugnen på 210 grader.
Varva köttfärs, potatis, aubergineskivor och ostsås i en ugnsfastform (eller portionsformar – dessa tar kortare tid i ugnen).
Avsluta med ett lager aubergine och ostsås samt riven ost.
Tillaga ca 40 minuter i ugnen – använd en provsticka för att känna när potatisen är helt klar.
Ta ut moussakan och låt vila några minuter innan servering.
Tips! Goda tillbehör är grönsallad och tzatziki.
Receptet är framtaget av våra vänner på Scan.