Vegetarian, vegan, flexitarian, många är varianterna av matpreferenser och skälen till att välja bort kött och annan mat från djurriket varierar. En del äter vegetarisk mat av miljöskäl eller hälsoskäl, andra av etiska eller religiösa skäl, eller helt enkelt för att man tycker att vegatariskt är godare. Vissa kallar sig vegetarianer, men äter mat från djurriket ibland, eller bara några utvalda livsmedel, som till exempel fisk eller kyckling. Många äter mjölkprodukter och ägg och andra avstår helt och hållet från mat från djurriket. Gemensamt för alla varianter är att basen är mat från växtriket.
När intresset för vegetarisk mat ökar, gynnar det också din restaurang att erbjuda den typen av mat till dina gäster. I det här fallet kommer det även påverka inköpskostnaderna positivt då frukt och grönt och växtbaserat i regel är billigare än kött.
Varför är vegetariskt bra utifrån ett hälsoperspektiv?
Livsmedelsverket konstaterar att det finns stora hälsovinster med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket. En vanlig missuppfattning är att vegetarisk mat riskerar att bli proteinfattig men det finns många exempel på proteinkällor även inom de vegetariska råvarorna; fullkornsprodukter, nötter, frön och baljväxter t.ex. bönor, ärter, linser, tofu eller andra bön- och ärtprodukter. Det är mat som inte bara ger protein, utan även många andra viktiga näringsämnen.
Öka utbudet av vegetariskt på menyn och sänk dina kostnader!
Visste du att en vuxen bör äta 500 gram frukt och grönt dagligen enligt Livsmedelsverket? Det motsvarar cirka två frukter och tre stora nävar med grönsaker per dag.
Genom att öka mängden vegetabilier på menyn kommer inköpskostnaderna troligtvis minska, ett exempel på hur det kan gå till i praktiken är att ersätta en del av det animaliska på tallriken - som i regel är dyrare än vegetabilier - till mer grönt.
• Dryga ut biffarna med grönsaker
• Tillsätta mer grönsaker i köttgrytor
• Servera kött uppskuret det vill säga trancherat, det minskar portionsstorleken på kött samtidigt som upplägget av rätten ser trevligare ut.
Visste du att grönsaker oftast tar mer plats på tallriken än kött? Genom att öka portionsstorlekarna med grönsaker och minskad andel kött, får matgästerna mer mat på tallriken samtidigt som ni får lägre inköpskostnader, gästerna får i sig mer hälsosamma grönsaker och rätten får en lägre klimatpåverkan då kött har högre klimatpåverkan än grönsaker.
Vad bör finnas på en vegetarisk tallrik?
Om du är osäker på vad som bör finnas i en vegetarisk rätt för att uppnå bästa kvalitet utifrån näringssynpunkt och mättnadsgrad så kan du följa den vegetariska tallriksmodellen.
Tallriksmodellen har tre lika stora delar. Den första delen kan bestå av grönsaker eller rotfrukter, den andra delen potatis, pasta, bulgur, bröd eller liknande och den sista delen baljväxter, bön- och ärtprodukter, quorn eller ägg.
Inspiration på vad som kan finnas på en vegetarisk tallrik
• Baljväxter kan man göra allt från falafel, hummus, bönsallad, bönbiffar, kikärtspannkaka, linsbollar och/eller böngryta. Baljväxter smakar inte mycket i sig men tar tacksamt upp kryddor och andra smaker. Ett tips på att hålla nere kostnaderna är att köpa torra baljväxter och koka dem själva.
• Linser behöver inte blötläggas utan kokas som de är. Röda och gula linser är skalade och behöver därför bara koka ca. 20 minuter. Gröna och svarta linser däremot, har oftast skal och behöver koka längre. Röda och gula linser passar bra till soppor. De är goda tillsammans med lök fräst i röd currypasta, buljong och tomatpuré. Indisk linsgryta, så kallad, ”daal” är ett annat bra alternativ. Svarta linser, så kallade belugalinser, blir tillsammans med lök, morot, krossad tomat och örtkryddor en fin vegetarisk bolognese.
• Veganska pannkakor blir extra näringsrika med ett tillskott av baljväxtmjöl – utan att smaken försämras.
• Kikärtor eller gula linser är goda att göra falafel på. Servera i pitabröd eller tillsammans med ris eller bulgur och grönsaker.
• Tofu, finns att köpa både naturell och marinerad. God exempelvis att tärna och tillsätta i en grönsakswok. Man kan också panera tofu och servera med stekt ris eller till vegetarisk pad thai. Om man vill få till en stekyta på tofu kan man rulla dem i majsstärkelse innan stekning.
Smidiga produktionslinjer med större andel växtbaserade råvaror
Om ni ökar andelen vegetabiliska råvaror i er verksamhet kommer ni att kunna minska risken av korskontaminering i köket. Hanteringen av kött och vegetabilier ska helst hanteras i åtskilda delar i köket eller efter varandra efter noggrann städning. Risken att hantera rått kött och ohanterade grönsaker tillsammans är stor då det kan komma rå köttsaft eller jord från grönsakerna på fel ställen. Genom att öka andelen vegetabilier på menyn kan arbetsflödet i köket effektiviseras och förenklas.
Färdiga växtbaserade alternativ
En annan enkel lösning för att effektivisera arbetet i köket kan vara att använda färdiga växtbaserade råvaror vilket förenklar transport från butik och i köket sparas utrymme, tid och köksutrustning. Det finns många fördelar med färdiglagade växtbaserade alternativ, de växtbaserade råvaror vi har i vårt sortiment har genomgått och klarat hårda krav på bland annat smak och textur och många goda rätter kan tillagas med dessa råvaror.