Din orderstopptid har passerat
Välj ny tid
Saftiga kanelbullar
35-40 bullar eller 4 längder
DU BEHÖVER
Deg:
50 gram jäst
150 gram rumsvarmt smör
3 dl mjölk
0,9 dl strösocker
En nypa salt
Ca 12 dl vetemjöl. Tillsätt tills degen släpper från väggarna.
Eventuellt 1 msk stött kardemumma (Tips! Mortla med lite socker för extra mycket smak)
Kanelfyllning:
150 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk mald kanel
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
GÖR SÅHÄR
- Smula jästen i en bunke
- Värm mjölken i en kastrull tills det är fingervarmt (37°C)
- Blanda i sockret med jästen. Tillsätt mjölken, smöret i bitar, salt och eventuell kardemumma.
- Häll luftigt i mjölet tills degen släpper från bunkens väggar. Spara lite mjöl till utbakning.
- Arbeta degen kraftigt i 10-15 minuter för hand eller 5-7 minuter i maskin.
- Strö lite mjöl över degen, täck över bunken med en kökshandduk och låt den jäsa i 30-40 minuter.
- Under tiden degen jäser kan du passa på att röra ihop fyllningen. Blanda smör, socker och kanel till en smet.
- Knåda degen lätt eller arbeta ned den med maskin. Strö ut lite mjöl över arbetsbänken och kavla ut degen till en rektangel.
- Bred på fyllningen, rulla degen till en rulle och skär i ca 35 delar. Se fler utbakningsförslag nedan.
- Lägg bullarna på plåtar, täck över och låt jäsa i 30- 40 minuter
- Sätt ugnen på 225-250°C.
- Pensla bullarna och strö på pärlsocker
- Grädda i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
UTBAKNINGSFÖRSLAG
Snurrade kanelbullar:
Genom att snurra bullarna får du inte bara en fin form utan det gör även att fyllningen behålls bättre i bullen. För att göra snurror kavlar du ut degen till en rektangel, brer på fyllningen och viker sedan degen på mitten läng långsidan. Skär degen i 1-2 cm breda remsor. Ta tag i båda ändorna av remsan och tvinna den. Snurra degen med den ena handen runt nypan som håller andra degändan och avsluta med att fästa ändorna underifrån i mitten av degen. Låt jäsa, pensla och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 5-10 minuter.
Klippta längder:
Gör en enkel och snygg längd. Dela upp degen i 4 delar. Kavla ut en del till en rektangel, bred på fyllning och rulla till en avlång rulle. Klipp jack i rullen och lägg varannan flik till vänster och varannan till höger. Låt jäsa, pensla och grädda i 200°C nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
HANDLA DIREKT